A hit fényétől az ész világosságáig. Az irodalom visszavág 3. – Nényei Pál

A hit fényétől az ész világosságáig. Az irodalom visszavág 3. – Nényei Pál

Ahogy minden ember megtalálhatja azt az eszköztárat, amivel kifejezheti magát, például egy futó a futással, egy festő a festékeivel, a vásznaival meg az ecsetjével, Diego Forlán a góljaival, egy nő a mosolyával, úgy az egyes korszakok is meg szokták találni azt az eszközt, amivel a lehető legegyértelműbben meg tudják ragadni a számukra legfontosabbat, amivel ki tudják fejezni magukat. Nevezzük el ezt „domináns műfaj”-nak.

 

Úgy tűnik, hogy például a 19. században tömegeketmozgattak az operák és koncertek, hogy a 19. századsztárjai között rengeteg a zeneszerző: Verdi, Wagner, Gounod, Berlioz, Weber, Bellini, Donizetti, Beethoven, Csajkovszkij, Dvořák… hadd ne folytassam! Aki ebben az időben fütyörészett az utcán, gyakran operaslágereket fütyörészett. Kimondhatjuk, hogy a 19. század egyik „domináns műfaja” a komolyzene volt? Szerintem kimondhatjuk.

 

És úgy tűnik, hogy a 19. században tömegével készültek a nagyregények is, és a legjobb írók regénye ket írtak, és ezeket a műveket tömegek olvasták: Tolsztoj, Dosztojevszkij, Hugo, Maupassant, Stendhal, Flaubert, (…) Mikszáth, Jókai, (…) Kimondhatjuk, hogy a 19. század egyik domináns műfaja a regény volt? Szerintem kimondhatjuk. (…)

 

Úgy tűnik, hogy például a 20. század második felében tömegével alakultak a könnyűzenei zenekarok,mint a Metallica, Illés, Pink Floyd, Bikini, Beatles,Neoton Família, Queen, Albert Einstein Bizottság,Rolling Stones, Doors, Nirvana, Megadeth, VágtázóHalottkémek; … kimondhatjuk tehát, hogy a 20. század második felének meghatározó, dominánsműfaja volt a könnyűzene és a könnyűzenei koncert? Szerintem igen. (…)

 

Mindezeket miért állapítottam meg?Csak azért, hogy megállapíthassam, hogy ma például egyáltalán nem az irodalom a főnök. Kár szépíteni: a mi korunk nem az irodalomban a legerősebb.

Nényei Pál

 

Nényei Pál irodalomtörténetének harmadik kötete a 2019-ben jelent meg a Tilos az Á Könyvek Kiadónál, és a középkori és a reneszánsz kor irodalmát tekinti át újszerű megközelítésben, felszabadító humoral, és merész következtetésekkel.